top of page

NYHETER:

Västsvenska mönster- och textilkonstnärer 60 år

Rydals, Svergie

1st december 2019 - 1st mars 2020

VMT, Västsvenska Mönster- och textilkonstnärer, är en ideell opolitisk förening för yrkesverksamma konstnärer, bildad 1959. Vid ett jubileum sätts fokus på det som varit, det som är och det som skall komma. Genom att blicka bakåt kan vi se framtiden. Under 60- och 70-tal var den svenska textilkonsten på frammarsch och många offentliga utsmyckningar gjordes i de textila materialen och teknikerna. Idag ser vi åter igen att den textila konsten får ett större utrymme i det offentliga rummet efter att ha varit mer osynlig under några decennier.

I samband med VMT:s jubileumsår vill vi uppmärksamma såväl föreningen som dess medlemmar, de som varit med sedan start, de som just anslutit och alla där emellan. Samtidigt som vi tittar både framåt och bakåt på villkoren för textilkonstnärer i Sverige. Det är vår avsikt att genom föreningens 60 år lyfta upp händelser, diskussioner, utställningar med mera som kan ha relevans för samtida samtal kring den textila konstens ställning idag.

              www.mark.se/invanare/kultur-och-fritid/rydals-museum/utstallning/all-tid-textil--jubileumsutstallning/

              Rydals Museum

              Boråvägen, 237

              51170, Rydal

              Sweden

På utställningen i Rydal kommer 57 medlemmar visa sina verk. Det kommer bli en utställning i olika textila tekniker från skiraste tunt till kompakt tyngd, från berättande bild till objekt och installationer.

Vernissage Söndag 1 december kl 13:00.

Né humain - Château Grézan,

  Konst och kulturcertrum, Laurens

28th september -10th november

 

Né humain, född människa, vad gör vi av våra liv vad styr våra val? Frågor jag ständigt söker svar på….…

Jag drivs av en längtan, att gå ner på mentalt djupt vatten, till de inre ”bassänger”, där det undermedvetnas symboler och mångtydigheter styr.

Att med färgen och formens ordlösa språk, undersöka med ett öppet sinne de ordlösa labyrinter som gömmer sig inom mig, startar spännande processer. Jag försöker förstå och ifrågasätta vår samtid, ställa frågor, se möjligheter och utforska naturens läkande kraft, Gå vilse och hitta tillbaka eller finna nya stigar, nya insikter. Identitet, drömmar, närhet och möjligheter, allt finns inom oss! Skulpturerna och bilderna vill tala med dig, om du har tid att lyssna!

Hjärtligt välkomna!

Se filmen från min ateljé, www.grezan.net/proximity-container-item/0/31​ 

 

               www.grezan.net

 

               Château  de Grézan Centre Art & Culture

               34480 Laurens, France

Vernissage 28 September 16.00

                      Pure Autumn Art Fair - Battle, Storbritannien

oktober, 2017

Rakel Persson har blivit inbjuden att visa fem unika skulpturer i prestigefyllda PURE Autumn  Art Fair i Battle, Storbritannien, från den 7 – 15 oktober. Rakels arbete fortsätter att utforska identitet och individens ”inre resa” genom att återskapa dess minnen och drömmar, färgade av naturens skuggor och ljus, samtidigt som hon utforskar metamorfosens möjligeter hos djur, människor och växter.

 

                         www.pureartsgroup.co,uk

PURE Autumn Art Fair är en jury bedömd konstfestival som visar nya spännande konstnärer och mer etablerade talanger. Med ledning av Lesley Samms, curater, presenteras sextio konstnärer, där olika typer av blandteknik är representerade jämsides med måleri, teckning, tryck, digital konst, fotografi, skulptur, keramik och glas.

CEBENNA (2016) - Installerad i Béziers, Frankrike

december 2016

 

Rakels monumentala skulptur, Cebenna (2016), som först ställdes ut på konstfestivalen Mouv’Art i Béziers är nu en permanent utsmyckning på Théâtre des Franciscains i Béziers, Frankrike.

                          www.ville-beziers.fr

                         Théâtre des Franciscains

                         13 Bis Boulevard Bertrand, Duguesclin

                         34500 Béziers,Franrike

Cebenna är nu en del avden permanenta konstsamlingen I Béziers , installerad på Théâtre des Franciscains, december 2016, med stöd av La Mouche- Galleri för samtidskonst i Béziers. Cebenna berättar den mytiska historien om beskyddarinnan av Béziers, vars siluett tydligt framträder på berget le Caroux, norr om Béziers. Fördjupningsarbetet med den antika myten har drivit Rakels teknik till ytterligare höjder. En figur, skapad i  en människas storlek, rotad i landskapet i Hérault, där hon vilar, samtidigt som det ser ut som om hon håller på att vakna upp och ta ett andetag.

CONTEMPORARY  VENICE  - LIQUID, Internationell konstutställning

15 december 2016 – 15 januari 2017

 

Rakel Persson visar nu sin gåtfulla och suggestiva sculpture, La robe amoureuse (2016) -  ”Den förälskade klänningen”, i den vackra byggnaden Palazzo Flangini i Vending!  Klänningen ställdes ut för första gången tidigare i år på konstfestivalen  MOUV’ART, i Béziers, Frankrike genom La Mouche, galleri för samtidskonst i Béziers.

La robe amoureuse kommer att hänga i den historiska byggnaden, Palazzo Flangini,som ligger utmed den legendariska Grand Canal. Där kommer klänningen att sväva över det mjuka tidvatten som sakta fyller stadens vattenvägar men även som ett testamente över stadens rika historia kring textilindustrin, men också som en påminnelse om stadens drömska romantiska skönhet , som gjort Venedig känt!

              www.itsliquid.com

I’TS LIQUID group i samarbete med VALORIZZAZIONI CULTURAL ART – EVENTS är stolta över att kunna bjuda in till den stora internationella utställningen, CONTEMPORARY VENICE – IT’S LIQUID, som  presenterar arktektur, fotografi, måleri  tillsammans med videokonst, installationer och performence i den prestigefyllda Palazzo Flangini. Vernissagen äger rum den 16 december 2016.

MOUV’ART 2016 - Gatukonstprojekt 

1 juni - 15 juni 2016

MOUVE’ART- internationellt evenemang för gatukonst, hölls i Béziers, Frankrike 2016.

MOUV’ART startade i Marseille för några år sedan. Detta var första gången evenemanget gjordes utanför Marseille. 

MOUV’ART ägde rum på  Allé Paul Riquet, Place de la Madeleine, Place du Forum (Stadshuset) och La Devèzes och i kvarteret L’Iranget, mellan 1-5 juni 2016.

                www.sparkbymouvart.com

MOUV’ART är en konst festival som för samman konstnärer till dynamiska stadsrum, där de kan visa upp sina arbeten. Genom att använda stora båtcontainrar, som "konst scen” får betraktaren uppleva konst på  överraskande ställen.

23 konstnärer deltog i utställningen. Rakel Persson var inbjuden och sponsrad av La Mouche: Lieu d’Art contemporain ( La Mouche- galleri för samtidskonst), vilket ledde till ett spännande samarbete. 

 

                  www.lamouche-art.com

   

bottom of page